Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Hilde Leens : 'Bewegen blijft zeer belangrijk' - unieke Beweegtuin De Wijngaard WZC'

Beweegtuin WZC Wijngaard

Ook in 2023 organiseren het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen,de Vlaamse Logo’s en het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Week van de Valpreventie. Deze campagneweek sensibiliseert en informeert ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg- en welzijnswerkers in Vlaanderen over val- en fractuurpreventie.

Dit jaar staat de Week van de Valpreventie in het teken van het belang van bewegen, waaronder regelmatig wandelen.

Ook woonzorgcentrum De Wijngaard in Grobbendonk aan de Schransstraat doet mee. Iedere dag volgen er extra activiteiten rond bewegen

'Als kinesiste in woonzorgcentrum De Wijngaard kan ik dagelijks onze bewoners laten bewegen in een heel knus kinélokaal', zegt Hilde Leens.   'Dit lokaal geeft uit op een binnenpleintje via een groot schuifraam. Van zodra het maar kan staat dit schuifraam open. Immers niets is gezonder om te oefenen dan frisse buitenlucht.'

Oefenen in de buitenlucht

'Oefenen in de buitenlucht heeft een extra positieve invloed op de bloedcirculatie en de bloeddruk. Buiten bewegen verbetert ook het slaapritme van mensen. Hier komt nog bij dat alles wat men buiten doet een heel gunstig effect heeft op onze moraal.

Tegenwoordig zie je vaak oefentoestellen staan langs wandelwegen en in parken. Hierdoor geïnspireerd kreeg ik het idee om een deel van ons binnenpleintje in te richten als oefentuin.

Toen ik mijn idee voorlegde aan onze directrice en ons multidisciplinair team had ik het geluk dat dit onmiddellijk positief onthaald werd. Uiteraard hing hier een groot kostenplaatje aan vast. Echter hiervoor kregen we dan weer de nodige financiële ondersteuning van hogerhand uit de gemeente.

Samen met onze ergo gingen we ons licht opsteken in andere woonzorgcentra waar men reeds een prachtige beweegtuin had aangelegd. Met de informatie die we daar kregen, contacteerden we zelf een aantal firma’s.

De toestellen die onze voorkeur genoten werden aangeschaft en geïnstalleerd vlak aan de kinézaal en in de tuin rond het woonzorgcentrum.  Deze installatie hebben we te danken aan de knappe technici van ons woonzorgcentrum.

De oefentuin is echt een verlengstuk van de kinézaal. Dankzij de inzet van velen ben ik nu mee apetrots dat wij onze bewoners de luxe van buitenoefeningen kunnen aanbieden. De toestellen in de tuin rond het woonzorgcentrum zullen zelfs ook gebruikt kunnen worden door omwonende senioren in onze gemeente. In ons woonzorgcentrum zetten wij ons immers graag  in om o.a. door beweging mensen te binden aan elkaar', besluit Hilde Leens.

Op de foto's : Karen geeft de demonstratie met de beweegstokken - bewoonster Alida doet de eerste demo van de beweegtoestellen en bewoonster Lief in de rolstoel -  demo samen met kinesist Hilde Leens.

Foto's Adrie de Kok / NNieuws.

 

 

Schransstraat 55 , Grobbendonk, België

Beweegtuin WZC Wijngaard

Deel dit artikel